paper igloo architecture and design

the old farmhouse

rural context

low energy house

new build + extension

historical refurbishment

Within this majestic rural landscape an existing 1868 Scottish farmhouse has been converted into a dramatic double-height space and is now flanked by two larch-clad 'barns'. This grouping reinstates the old house at the heart of the scheme; the three buildings are linked by frameless glazed 'bridges' that concisely establish a conceptual and visual separation between old and new. A cor-ten clad observatory tower abuts one of the timber barns; its discreet edges and tapering walls allude to the previous light agricultural industry of the area.

This project displays our passion for encouraging contemporary architecture in the rural context. Site specific conditions are to be embraced: a 100 year old old apple tree is retained - the new building simply wraps around it. Sharp, considered, contemporary detailing is used in combination with subtle references to the local vernacular; the scheme sits sensitively and harmoniously in the larger rural context without becoming a pastiche of the historical.

This project was a recent winner of a Saltire Society Housing Design Award 2015 in the category 'Alterations, Renovations & Extensions', and also won the overall Saltire Medal.

Photographs 1 - 14 by David Barbour Photography.

Photographs 15 - 22 by Dapple Photography.