paper igloo architecture and design

Lochend chalets feasibility

new build

holiday let

living walls

low energy

timber cladding

These images were created for a feasibility study to create 3 contemporary semi-detached holiday chalets near the Port of Menteith. The brief was to maximise the spectacular loch side setting whilst not spoiling the views from the existing holiday cottages set further back in the site. We proposed a simple mono-pitch structure with a large glazed elevation facing the loch that would provide an open and expansive outlook over the water.

The circulation was considered as a continuous route from the approach; the entrance to the building would be made via a gently sloping ramped 'bridge', ensuring full accessibility for all, which then extends internally into a linear hall lined with storage, and finally culminates in a decked area for outdoor living with a simple pier that extends out over the loch. The structures sit lightly on the land and are slightly raised up on stilts so that they appear to float over both the landscape below and water beyond.

The southern approach features a mono-pitch wild flower roof and living wall, which together provide a soft and natural outlook for the existing holiday accommodation behind. The form of the timber structure is exposed throughout which creates an honesty and simplicity to the spaces within, with the external walls timber clad and stained black to mute the impact of the structures in the woodland clearing.

Internally we imagined two double height spaces: one at the northern end containing the living space and facing the view, and another in the middle of the plan, which connects in the circulation spaces to a cut-away terrace facing south, and allows sunshine deep into the plan on both levels.

All of the units would be fully accessible and therefore inclusive for all guests with one bedroom downstairs and all of the ground floor accommodation on one level.