paper igloo architecture and design

ostro passivhaus

new build

passivhaus

semi-rural setting

contemporary design

sustainability gold level

This new build passivhaus (passive house) home is to be located within the historical conservation village of Kippen, near Stirling. The site is a large south facing plot, featuring a small burn, and facing woodland and fields to the west and south. The house enjoys a semi-rural setting and is to be clad in naturally weathered timber to reflect the woodland that it faces. The project is to be an exemplar low-energy home: as well as aiming for Passivhaus Certification, the proposals will meet the demanding requirements of the Technical Standards Section 7: Sustainability Gold Level.

The design for the house is based on the concept of a 'box within a box'. The inner box is conceived as a homogenous sculptural form that is present in every space; it contains all of the wet services and circulation and serves the other spaces. The outer box is a rainscreen of naturally weathered timber cladding with vertically orientated, punched out triple glazed openings, orientated on a north-south axis. The rooms exist as spaces between the inner and outer boxes. This project is another example of our passion for encouraging contemporary architecture in the rural context. See our haus blog for more ongoing updates as the build progresses.